ЗАЕС знову обстріляли – Гроссі їде до РФ вимагати забезпечити безпеку станції

Сьогоднішній обстріл, який знову знеструмив ядерний об’єкт, гендиректор МАГАТЕ назвав «безвідповідальним».

Гроссі їде до Росії обговорювати термінове створення зони демілітаризації навколо ЗАЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі після візиту в Україну їде до Росії домовлятися про невідкладне створення зони демілітаризації навколо захопленої росіянами Запорізької АЕС.

«Найближчим часом я вирушу до Російської Федерації, а потім повернуся до України, щоб домовитися про створення навколо станції охоронної зони ядерної безпеки. Це абсолютний та невідкладний імператив», – йдеться у повідомленні на сайті МАГАТЕ.

Сьогоднішній обстріл атомної станції, яким було пошкоджено останню зовнішню повітряну лінію, Гроссі назвав «безвідповідальним».

В автоматичному режимі увімкнулися дизель-генератори. Від їхньої роботи залежить охолодження реакторів та безпека станції. За повідомленням «Енергоатому», запасу палива для них вистачить на десять днів.

«Поновлення обстрілів, що пошкодили єдине джерело зовнішнього електропостачання станції, є вкрай безвідповідальним. Запорізька АЕС має бути захищена», – заявив він.

В Агентстві нагадали: хоча всі шість реакторів залишаються в режимі холодного зупину, атомна станція, як і раніше, потребує електроенергії для безпечного функціонування.

На сьогоднішній день ЗАЕС залишається фактично без керівника: гендиректора Ігоря Мурашова окупанти викрали та тримали у полоні кілька днів, після звільнення він залишився у Запоріжжі. Хто виконуватиме обов’язки директора атомного об’єкту, поки що невідомо.

5 жовтня президент РФ Владімір Путін підписав «указ» про переведення захопленого об’єкта у російську власність. Український персонал АЕС змушують переукладати договори з «Росатомом», тим, хто відмовиться, погрожують звільненням.

Росія відмовляється виконувати  резолюцію МАГАТЕ та виводити свої війська, техніку та персонал «Росатому» з території станції. Окупанти замінували периметр ядерного об’єкта та регулярно обстрілюють його, провокуючи техногенну катастрофу.

Джерело

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше