Україна придбає 42 винищувачі F-16 американського виробництва

Всього Україна придбає 42 винищувачі F-16 американського виробництва.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час візиту до Нідерландів після зустрічі з тамтешнім прем’єр-міністром Марком Рютте. Зеленський звітує про прорив, Україна отримає 42 винищувачі F-16

«Щодо F-16, проривна угода. Точніше з сьогоднішнього дня. Вони будуть в українському небі. Дякую, Нідерланди! Дякую, Марку», – написав Зеленський у Telegram, прикріпивши власне фото з Раттом, які широко посміхаються.

Пізніше Зеленський додав до звіту, що всього буде 42 машини. «Сьогодні ми робимо ще один крок для посилення протиповітряної оборони України. Ф-16. Літаки, якими ми будемо відводити російських терористів від українських міст і сіл», – написав Зеленський в іншому повідомленні в Telegram. «Ми домовилися з Марком Раттом про кількість літаків F-16, які будуть надані Україні – після того, як наші пілоти та техніки пройдуть навчання. 42 літаки», – уточнив Зеленський, додавши, що «це тільки початок».

 

Як повідомляє AP, прем’єр-міністр Нідерландів відмовився повідомити, скільки літаків його країна надасть Україні і коли, зазначивши лише, що “якнайшвидше”. У п’ятницю Нідерланди та Данія заявили, що США дозволили їм постачати Україні винищувачі F-16 американського виробництва. Угода Вашингтона розглядається як значна підтримка Києва, хоча винищувачі не матимуть впливу на розвиток майже 18-місячної війни в осяжному майбутньому, пише AP. Як повідомляє Reuters, анонсовану поставку літака підтвердила Данія.

У ньому сказано, що Україна придбає F-16, «коли будуть виконані умови», які включають успішне навчання пілотів і техніків, а також планування логістики та інфраструктури, серед іншого. «Сьогодні ми можемо оголосити, що Нідерланди та Данія зобов’язуються постачати F-16 Україні та її військово-повітряним силам у співпраці зі Сполученими Штатами та іншими партнерами, як тільки будуть виконані умови для цієї поставки», — сказав Рютте.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше