Реформа децентралізації – Шмигаль розповів про плани створити інститут префектів у 2023 році

Такі державні особи наглядатимуть за ухваленням рішень на місцях.

Уряд планує планує продовжити децентралізацію в 2023 році та запровадити інститут префектів

Кабінет міністрів України визначив одним зі своїх пріоритетів на 2023 рік продовження реформи децентралізації. Зокрема, уряд має намір запровадити інститут префектів, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну.

«Префекти – це неполітичні особи, що представлятимуть державу і стежитимуть за конституційністю ухвалених на місцях рішень», – пояснив він.

За словами Шмигаля, зразком для майбутньої моделі став «найкращий європейський досвід, який довів свою ефективність». Він додав, що після завершення війни доречним буде й внесення змін у Конституцію України, які дозволять завершити децентралізацію.

«У підсумку отримаємо збалансовану, дієву та європейську систему управління зі спроможними громадами», – підсумував прем’єр.

У своїй промові Денис Шмигаль мав на увазі зареєстрований у 2020 році законопроєкт №4298 «Про місцеві державні адміністрації», який депутати готують до другого читання.

Дійсно, при обговоренні концептуальних засад майбутнього статусу голів місцевих державних адміністрацій ключове питання: префект – це політична фігура чи кар’єрний державний чиновник?

При цьому Банкова прагне, щоб призначав префекта саме президент за поданням уряду, а не Кабмін, що, на думку ряду експертів, може стати значною проблемою для системи держуправління.

Директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак пояснив, які ризики можуть виникнути в статті «Як забрати «іграшку» у Банкової?».

Варто також зазначити, що запровадити інститут префектів можливо лише змінивши Конституцію, а її під час воєнного стану чіпати не можна. Невже влада спробує обійти Основний Закон?

Нагадаємо, що після появи законопроєкту №4298, наприкінці 2021 року з’явився проєкт внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Незважаючи на наявність у ньому низки реформаторських норм, документ теж видається досить неоднозначним. Складається враження, що такий проєкт змін до Конституції – ритуальний крок, який робиться насамперед із політичною метою. Подробиці читайте в матеріалі Юрія Ганущака «Піар-конституція для диктатора».

Джерело

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше