Bloomberg: Зеленський у Туреччині зустрінеться з Ердоганом

Президент України Володимир Зеленський має намір 7 липня зустрітися з турецьким лідером Реджепом Ердоганом, аби обговорити продовження “зернової угоди”

Про це пише Bloomberg із посиланням на анонімні поінформовані джерела.

Журналісти нагадали, що угода про експорт зерна Чорним морем закінчується 17 липня. Нещодавно Москва заявила, що не бачить “підстав для подальшого продовження” угоди.

“Туреччина допомогла в укладенні початкової угоди минулого року і хоче, щоб її продовжили. Її припинення може підвищити світові ціни на харчові продукти, враховуючи важливість України як експортера зерна”, – пояснює видання.

Що відомо про “зернову угоду”

Угода, відома як Чорноморська зернова ініціатива, була укладена між Росією та Україною за посередництва ООН та Туреччини у липні 2022 року у Стамбулі. Потім її кілька разів продовжували.

У січні Мінінфраструктури заявило, що внаслідок дії росіян у Босфорі світ щомісяця недоотримує мільйони тонн українського продовольства. Окупанти гальмують інспекцію суден, які вивозять зерно до країн третього світу.

У березні 2023 року РФ повідомила учасникам угоди про продовження угоди лише на 60 днів замість 120. Термін цих домовленостей спливав 18 травня.

Для її продовження окупанти вимагали:

  • перепідключення Россєльхозбанку до SWIFT
  • поновлення постачання сільгосптехніки, запчастин і сервісного обслуговування
  • скасування обмежень на страхування та перестрахування плюс зняття заборони на доступ до портів
  • відновлення роботи аміакопроводу “Тольятті – Одеса”
  • розблокування закордонних активів і рахунків російських компаній, пов’язаних із виробництвом і транспортуванням продовольства та добрив.

17 травня дію “зернової угоди” було продовжено на 60 днів. Вимоги росіян не задовольнили.

5 червня у РФ заявили, що не бачать перспектив продовження угоди в липні, а 22 червня у МЗС України зазначили, що не бачать готовності росіян продовжувати зернову ініціативу. Сумніви в продовженні “зернової угоди” 4 липня озвучили й у Великій Британії.

5 липня в ООН заявили про готовність відрядити свого представника до Москви, щоб “урятувати зернову угоду”.

Джерело

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше