Лідер італійського “Руху 5 зірок” висловився проти збройної допомоги Україні

Джузеппе Конте хоче, щоб фінансуванням військових потреб України опікувались США.

Лідер італійського «Руху 5 зірок» заплутався у пріоритетах

Лідер італійської популістської партії «Рух 5 зірок» Джузеппе Конте хоче бачити на чолі уряду людину з євроатлантичною позицією, водночас виступаючи проти основної стратегії НАТО та Європи щодо підтримки України.

Після консультацій із президентом Серджо Матареллою про формування уряду Конте заявив, що не вважає за потрібне надалі постачати Україні військову допомогу. Про це повідомляє Il Giornale D`Italia.

«Попередній уряд, навіть не дослухався до спротиву парламенту щодо направлення зброї в Україну. У США публікують військові вантажі на своїх сайтах. Я не вважаю це пріоритетним завданням. Наша позиція чітка: нам здається, що зараз потрібні мирні переговори», — заявив Конте, який у попередньому парламенті неодноразово ініціював розгляд питання про припинення військової підтримки України.

Водночас, Джузеппе Конте заявив, що його політична сила очікує на керівника «з сильним проєвропейським покликанням, який має чітку євроатлантичну позицію та готовий протистояти поточній кризі».

На дострокових парламентських виборах 25 вересня «Рух 5 зірок» здобув третє місце (трохи більше 15% голосів). Партія не входитиме в урядову коаліцію.

У попередньому скликання «Рух 5 зірок» був найбільшою політсилою в італійському парламенті. Партія набрала 33% на виборах.

Втім через позицію щодо ставлення до війни в Україні фракція розкололась. Партієць «Руху 5 зірок», міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо  звинуватив партію у підриві зусиль уряду щодо підтримки України та ослаблення позицій Риму в Європейському Союзі, разом із ним фракцію залишили 60 депутатів.

Тим часом, 18 жовтня італійський уряд схвалив надання Україні чергового пакету військової допомоги. 

Джерело

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше