Франція визнала Голодомор в Україні геноцидом

Лише два депутати не підтримали це рішення.

Національна Асамблея Франції визнала Голодомор геноцидом українського народу

Нижня палата парламенту Франції визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом, який спланувала радянська влада. 

У резолюції йдеться про те, що у 1930-1933 роки кілька сільськогосподарських регіонів СРСР, зокрема Казахстан, Північний Кавказ та Україна, пережили жахливий голод, що спричинило смерті мільйонів людей. Водночас, саме в Україні голод був найбільш масштабним.

За даними голосування, “за” висловились 168 парламентарів, “проти” – два.

На це рішення відреагував президент України Володимир Зеленський. У Twitter він подякував французьким парламентаря.

“Визнання парламентом Голодомору 1932–1933 років геноцидом народу важливе та знакове. Вдячні за сильний внесок у викриття злочинів тоталітарної Росії – минулих і сьогоднішніх. У встановлення правди й справедливості, а отже, й відповідальності. Дякуємо, Франціє!”, – написав він.

Російське вторгнення спонукало деяких європейських політиків до перегляду історії України.  23 березня відповідне рішення ухвалила Ісландія. 10 березня цього року Голодомор визнала  геноцидом українців Бельгія, 1 лютого – Болгарія, 15 грудня 2022 року – Європарламент, 14 грудня 2022 року – Сенат Чехії, 30 листопада 2022 року – Німеччина. 

Джерело

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше