Членство в НАТО стане реальним

Виступаючи онлайн на Київському безпековому форумі, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма заявив, що членство України в НАТО стане реальним, якщо Сили оборони під час контрнаступу повернуть окуповані Росією частини Херсонської та Запорізької областей.

«В очікуванні українського контрнаступу ми маємо думати про те, як може завершитися війна за нинішніх умов. Мирні переговори, тимчасове припинення вогню – було б дуже поганим (сценарієм), адже залишило б Росії контроль над Донбасом. Та є ще більш глибша проблема. Доки Путін при владі – будь-які «мирні угоди» просто дадуть Росії можливість перегрупуватися, відпочити й поновити війну», – заявив Фукуяма.

Професор зазначив, що будь-які можливі домовленості між Росією та Україною мають містити набагато сильніші безпекові гарантії для України, ніж просто вербальні обіцянки на кшталт Будапештського меморандуму 1994-го року. Фукуяма вважає, що стримати відновлення війни Росії проти України в майбутньому може лише членство України в НАТО та «гарантії, передбачені статтею 5».

“Членство в НАТО стане реальним, якщо завдяки контрнаступу Україна поверне Херсонський та Запорізький регіони на Чорноморське узбережжя”, – сказав професор Стенфордського університету.

“Страх повільного блокування Криму може спонукати Путіна припинити атаки на Україну, розблокувати українські порти на тривалій основі та припинити терористичні ракетні атаки на українські міста”, – додав він.

Фукуяма наголосив, що ефективність будь-яких домовленостей із Росією залежатиме від членства України в НАТО.

“Кожен член НАТО, який сумнівається в цьому, повинен сказати, яка ще мирна угода можлива в наступні роки, не просто короткострокове припинення вогню і можливість для Росії переозброїтися, перебудуватися і потім відновити війну”, – резюмував він.

25-26 травня відбувається 15-й щорічний Київський безпековий форум “За нашу і вашу свободу”.

1 коментар
  1. […] Членство в НАТО стане реальним […]

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше