Танк Tomáš, на який склалися чехи, вже прямує до України

«Танк Томаш має для нас надзвичайне значення. Чехія – перша країна, жителі якої, звичайні люди різних професій, склалися на танк для українських захисників. Ми дуже цінуємо цю підтримку чеського народу, який вірить у нас і підтримує нас», – повідомив тимчасово повірений у справах України Віталій Усатий у Twitter посольства.

Придбаний танк Т-72 походить із збройового заводу Excalibur Army у Штернбері.

У порівнянні з оригінальною моделлю, він оснащений динамічною бронею і потужнішим двигуном, але, перш за все, має сучасні прилади, такі як блок нічного бачення або приціл.

На важку військову техніку спочатку обрали 33 мільйони, але в результаті виявилося менше. «Ми помилилися в розрахунку ціни. Нам не спало на думку, що зброя експортується без ПДВ», – пояснив Seznam Zprávám на початку жовтня маркетолог проекту Мартін Ондрачек.

Танк коштував 25 мільйонів, решта вісім пішли на закупівлю амуніції для Томаша. На це спочатку був спрямований збір 40 мільйонів крон, і навіть цю суму вже зібрано.

Кампанія допомоги українській армії стартувала у травні, в ній, зокрема, взяв участь бізнесмен Далібор Дедек. Чехи внесли в нього майже 250 мільйонів крон. До закупівлі зброї також залучені фахівці Міноборони.

Це не єдина ініціатива щодо закупівлі зброї. Безпосередньо на рахунок посольства від жертводавців надійшло більше мільярда крон. За останні місяці уряд Чехії вирішив надати військову техніку на суму понад 47 мільярдів крон.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше