Звіт BIS: Викрили проросійського агента

Служба безпеки та розвідки (BIS) повідомляє у своєму щорічному звіті за 2021 рік, що викрила проросійського агента, який має “проміжні контакти з деякими політиками”.

В оприлюдненому сьогодні звіті контррозвідки йдеться, що згаданий агент є частиною впливової групи, яка мала достатньо коштів для розширення кола проросійських журналістів та активістів.

У своєму звіті BIS не повідомляє, з якого походження агент і чи є він росіянином. На прес-конференції директор BIS Міхал Куделка не захотів надавати більш детальну інформацію про проросійського агента, згаданого в річному звіті. Він навіть не сказав, чи гроші, якими він мав фінансувати чеських активістів, надійшли з-за кордону.

Однак, за його словами, мова йде не про співробітника МЗС, який кілька тижнів тому був звільнений з міністерства через зв’язок із російськими спецслужбами.

За даними BIS, група в основному впливала на чеських проросійських активістів і деяких журналістів. «Фігурантам були відшкодовані витрати на підготовку матеріалів, а в окремих випадках їм надано відрядження за кордон, де здійснювалася подальша координація та контроль їхньої діяльності», – йдеться у річному звіті.

За даними BIS, агент також мав непрямі контакти з деякими політиками. У звіті не повідомляється, який.

«Він використовував ці зв’язки, щоб створити проросійський політичний порядок денний, координувати публічні виступи політиків, з якими він контактував, і посередницькі наративи, які відповідають зовнішньополітичним інтересам Російської Федерації», — описує BIS свої висновки.
Російські інформатори тепер менш небезпечні

У день публікації річного звіту прем’єр-міністр Петро Фіала відвідав штаб контррозвідки. «Я хотів висловити інтерес нашого уряду до BIS. Нам відомий такий вид діяльності. Я також хотів подякувати людям, які таким чином працюють для чеської держави», – сказав він.

Тоді Куделка нагадав, що минуло багато років з тих пір, як на його службі не була така висока особа. “24 роки тому це був президент Гавел, а сьогодні це прем’єр-міністр Фіала”, – сказав Куделка, який також поспілкувався з журналістами через багато років.

І прем’єр-міністр, і директор BIS згадали минулорічний випадок Vrbětice. Тобто викриття того, що за вибухами складів боєприпасів стоять агенти ГРУ та подальше видворення російських дипломатів із Чехії. За словами Куделки, це суттєво змінило безпекову ситуацію.

«Діяльність російської розвідки і дії Росії з традиційних позицій зараз знаходяться на дуже низькому рівні. Тому вони не такі небезпечні для безпеки Чехії», – сказав Куделка.
Що ще написано в річному звіті BIS за 2021 рік

Китай – за даними контррозвідки, представляє зростаючу комплексну розвідувальну загрозу. Її агенти традиційно діють під дипломатичним або журналістським прикриттям. Минулого року їхній інтерес, насамперед, був спрямований на парламентські вибори: «Після того, як результати виборів спричинили втрату деяких давніх контактів, з боку Китаю послідувала інтенсивна робота з так званого damage control, у тому числі пошук нових партнерів. на чеській політичній сцені».

Кібератаки – діяльність переважно російських і китайських державних або підтримуваних державою суб’єктів кібершпигунства. Наприклад, BIS пише у своєму щорічному звіті, що він перехопив «кілька елементів інфраструктури іноземних груп кібершпигунства», які мали використовуватися для поширення шпигунського шкідливого програмного забезпечення, вилучення документів скомпрометованих жертв або контролю над іншими частинами зловмисників. інфраструктури в інших країнах.

Дезінформація – кампанії з дезінформації намагалися вплинути на вибори до Палати представників, але їхній вплив був незначним, вважають у BIS. Сцена дезінформації у 2021 році була взаємопов’язаною, але децентралізованою. Він був націлений на «осіб у погіршеному життєвому становищі та незадоволених, розчарованих осіб». Основною мотивацією дезінформаторів була фінансова вигода. Контррозвідка звертає увагу на непрозору організаційну структуру цих платформ, непрозоре фінансування та часті спроби приховати власників або анонімізувати авторів.

Економічні інтереси держави – BIS звертає увагу на «довготривале негативне явище», а саме спробу впливу на регульовані сектори економіки. Згідно з висновками BIS, компанії, які є суб’єктами державного регулювання, намагаються вплинути на законодавчі пропозиції, пов’язані з регулюванням, на свою користь. За даними контррозвідки, минулого року ця діяльність «активізувалась». На думку BIS, особливо ризиковано це у сфері енергетики, де «внаслідок російського вторгнення в Україну, ймовірно, буде переналаштована робота всього сектора та створені нові умови на багато років вперед».

Екстремізм і радикалізація – у зв’язку з ісламістським тероризмом радикальні прояви в Чехії зменшилися. Як повідомляє BIS, це сталося після розгрому “Ісламської держави”. «Кількість людей з ознаками ісламістської радикалізації була в підрозділах у 2021 році». Головною темою екстремістської сцени стало негативне ставлення до боротьби з covid-19. BIS бачить ризик у саморадикалізації «деяких більш психологічно нестабільних осіб», які надихаються інформацією від представників екстремістської, популістської чи конспірологічної сцени.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше