США розмістять модернізовані ядерні бомби в Європі. І вони поспішають це зробити

Сполучені Штати прискорюють план розміщення більш точних версій тактичної ядерної бомби B61 на базах НАТО в Європі. Про це пише сервер Politico з посиланням на американські дипломатичні депеші та двох людей, знайомих із ситуацією. Ця зміна сталася на тлі погроз Росії розгорнути ядерну зброю в Україні та переконання деяких західних чиновників, що потрібно зробити більше для стримування Росії, повідомляє Politico.

Фото: Profimedia.cz

Ядерна боєголовка «Трайдент».

Спочатку американці хотіли доставити бомби B61-12 до Європи наступної весни, але згідно з оновленими планами вони зроблять це вже в грудні цього року. Союзники по НАТО оголосили про свій намір цього місяця на закритій зустрічі в Брюсселі. Це передбачатиме заміну старої зброї її новою версією в різних місцях у Європі, щоб її могли використовувати бомбардувальники та винищувачі Сполучених Штатів та їхніх союзників у разі потреби.

Politico повідомляє, що програма модернізації бомби B61 не є секретною, а представники Міністерства оборони США зазначають, що такі модернізації необхідні для забезпечення військових сучасною та безпечною зброєю. Речник Пентагону Патрік Райдер сказав, що «хоча він не буде обговорювати деталі ядерного арсеналу, модернізація B61 триває роками, і плани щодо безпечної та відповідальної заміни старішої зброї на вдосконалені версії є частиною довгострокової перспективи». зусилля з модернізації». Він додав, що програма вдосконалення ядерних бомб “не має нічого спільного з нинішніми подіями в Україні і жодним чином не прискорювалася”.
Японці показали унікальні кадри Хіросіми до ядерного знищення

 

Для деяких експертів можлива зміна американських планів є несподіванкою. Вони побоюються, що це може погіршити і без того небезпечну ситуацію в Європі. Інші аналітики вважають, що розгортанням B61-12 США хочуть надіслати повідомлення своїм союзникам по альянсу, а не самій Росії. «Вже є (старіші) бомби B61, і росіяни знають про це. Вони добре працюють. Модернізовані новіші, але це не велика різниця. Це може бути заспокоєнням для союзників, які відчувають надзвичайну загрозу з боку Росії», – сказав Том Колліна з організації з роззброєння Plowshares Fund.

Ядерні бомби B61 були розроблені Сполученими Штатами на початку 1960-х років, і з того часу було випущено більше десяти нових версій. Програма Міністерства енергетики США B61-12 вартістю 10 мільярдів доларів призначена для заміни попередніх моделей, включаючи близько сотні бомб, розміщених на авіабазах у Німеччині, Італії, Бельгії, Нідерландах і Туреччині.

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше