Російська приватна група найманців Вагнера

Хронологія подій, станом на цей ранок

У Центрі Вагнера у Пітері обшук за участю спецназу. (UPD: обшук відбувається не у Вагнер-центрі, а на “фабриці тролів” Пригожина).
Кремлівський спецзв’язок АТС-2 та АТС-3 відключено.
У Москві запроваджено план «Фортеця».
ФСБ Росії порушила кримінальну справу за фактом призову до збройного заколоту щодо Євгена Пригожина. Про це заявили у Національному антитерористичному комітеті.
На трасі “Дон” (Москва – Вороніж – Ростов-на-Дону) ФСБ за підтримки СОБР виставляють блокпости. Черговим на них наказали відкривати вогонь «у разі виникнення загрози».
У Ростові-на-Дону Росгвардія вивела на вулиці бронетехніку.
На Новій Ризі та Рубльовці ставлять блок-пости.
У мережі з’являються відео нібито звернень солдатів ЗС РФ до «вагнерівців». Ролики напрочуд схожі, найманців називають «мужиками» та «музикантами» і говорять про «якийсь підставі».
Прес-секретар президента Дмитро Пєсков заявив, що Путін в курсі ситуації, що розгортається навколо Пригожина, вживаються всі необхідні заходи.
Росія 24 перервала мовлення і диктор зачитав звернення Міноборони: “інформація про завдання російськими військовими удару по позиціях групи “Вагнер” не відповідає дійсності”.
Повідомлення Генпрокуратури: «Слідчим управлінням ФСБ Росії 23 червня 2023 року законно та обґрунтовано порушено кримінальну справу стосовно Пригожина Є.В. за статтею 279 Кримінального кодексу Російської Федерації за фактом організації збройного заколоту. Його діям буде надано належну правову оцінку. За цей злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 20 років.
Опівночі прес-служба Кремля несподівано випустила заяву В.В.Путіна: він привітав росіян із Днем молоді.

У п’ятницю ввечері телеграм-канали ПВК «вагнер» оприлюднили відео наслідків нібито ракетного удару по своїх тилових таборах. Євген Пригожин звинуватив в ударі «військове керівництво країни» та пообіцяв, що «зло буде зупинено».

Міноборони рф увечері в п’ятницю повідомило, що інформація від імені пригожина про нібито удар по тилових таборах «вагнера» – брехня та провокація.

У Національному антитерористичному комітеті рф заявили, що ФСБ порушила справу за фактом заклику до збройного заколоту. Генпрокуратура уточнила, що справу на пригожина порушили за статтею 279 – «Збройний заколот».

Центр громадських зв’язків ФСБ повідомив, що слова пригожина – заклики до збройного громадянського конфлікту в рф є «ударом у спину» російським військовослужбовцям. Бійців закликали ПВК не робити помилки, не виконувати “злочинні та зрадницькі” накази пригожина та вжити заходів для його затримання.

Генерал армії суровікін (який вважався раніше союзником пригожина) закликав командирів і бійців ПВК «вагнер» підкоритися волі президента рф і вирішити питання мирним шляхом.

На Першому каналі відео про нібито удар по табору гурту «вагнер» назвали постановкою.

Пєсков повідомив, що міноборони, ФСБ, МВС, Росгвардія цілодобово доповідають путіну про заходи. Він додав, що генпрокурор Краснов доповів путіну про кримінальну справу щодо пригожина.

Санкт-петербурзьку «ЧВК вагнер Центр» захоплено російськими спецслужбами, проведено обшуки.

Під час руху колон ПВК «вагнер» було здійснено спроби авіаударів з боку ВКС рф. За інформацією пригожина, не менше трьох вертольотів знищено, деякі екіпажі відмовилися виконувати завдання.

Підрозділи ПВК «вагнер» взяли під контроль усі військові об’єкти Ростова, включаючи аеродром та штаб Південного військового округу, та почали рух у напрямку Москви.

Уряд Воронезької області заявив, що дорогою М-4 “Дон” рухається колона військової техніки.

Національний антитерористичний комітет рф повідомив, що на території Москви та Московської області введено режим контртерористичної операції (КТО).

 

1 коментар
  1. […] Російська приватна група найманців Вагнера […]

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше