Мармури Парфенона – Британія відмовляється повертати перлину античного мистецтва в Грецію

Що відомо про новий виток у конфлікті за пам’ятку античного мистецтва, на яку в XIX столітті зазіхнув британський дипломат і колекціонер лорд Елгін?

Попри попередні переговори між Грецією та Британією щодо перлини античного мистецтва, прем’єр Сполученого Королівства заявив, що Британія не планує повертати до Греції мармур Парфенона, який у XIX столітті колекціонер і дипломат лорд Елгін вирішив зняти з Афінського акрополя, пише ARTNews. Мармури датуються 446-432 роками до н. е., перші письмові згадки про них були ще в “Одіссеї” Гомера, написаної між VII i VIII століттями до Різдва Христового.

«Сполучене Королівство дбало про мармур Елгіна протягом багатьох поколінь, — сказав Ріші Сунак журналістам, під час свого візиту на саміт з питань оборони та безпеки в Каліфорнії, передає грецьке видання Kathimerini. – Наші галереї та музеї фінансуються платниками податків, тому що вони є величезним надбанням для цієї країни. Ми ділимося їхніми скарбами зі світом, і світ приїжджає до Великобританії».

Коментарі Сунака зроблені, незважаючи на кампанію за повернення мармурових скульптур до Греції і місяці переговорів, підтверджених між Британським музеєм і Музеєм Акрополя в Афінах.

Британський музей забрав до своїй колекції мармур Парфенону, також відомий як мармур Елгіна і виставляє його з 1832 року після того, як британський дипломат лорд Елгін (Томас Брюс), попри бурхливі суперечки з цього приводу (фактично йдеться про пограбування скарбниці античного мистецтва – ред.), зняв їх з Парфенона.

У той час як рішення про догляд за конкретними колекціями та управління ними приймає Британський музей, на Даунінг-стріт  заявили, що довгострокова позика не відповідатиме позиції уряду.

Попередні прем’єр-міністри Ліз Трасс і Борис Джонсон також зробили подібні заяви щодо майбутнього скульптур у Британському музеї та можливості їх повернення до Греції. Голова Британського музею Джордж Осборн також заявив, що мармур Парфенона залишиться в колекції лондонської установи, “під його керівництвом”.

Згідно з The Guardian, яка першою повідомила про коментарі Сунака, урядові міністри Британії не мають наміру вносити поправки до  Закону про Британський музей, який забороняє музею повертати будь-які предмети зі своєї колекції назавжди, за винятком дуже обмежених обставин.

У січні Міністерство культури Греції оприлюднило заяву, в якій відмовилося від будь-якої угоди, яка б підтверджувала претензії Британії на право власності на старожитності.

«Ми ще раз повторюємо тверду позицію нашої країни про те, що вона не визнає юрисдикцію, володіння та власність Британського музею на скульптури, оскільки вони є продуктом крадіжки», — заявило Міністерство культури Греції, згідно зі звітом вищезгаданої газети Kathimerini.

Джерело

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше