Робота для українських біженців у Німеччині – що пропонують роботодавці

Майже кожен п’ятий український біженець знайшов роботу.

За неповний рік Німеччина прийняла понад мільйон українських біженців. Майже кожен п’ятий з-поміж українських біженців вже знайшов собі роботу. Причому з кожним місяцем кількість працевлаштованих біженців зростає. Ця частка значно вища, ніж серед біженців із інших країн, повідомляє uamedia.eu.

За даними Федерального відомства у справах міграції та біженців, переважна більшість українських біженців – це жінки (80%), майже половина з яких (48%) мають малолітніх дітей.

Чи потрібна мова

За даними соцопитувань, добре німецьку мову знають лише 4% опитаних, 80% — погано чи зовсім ніяк. Але ж половина всіх біженців справно відвідує курси мов. Близько 60% із них живуть на державну допомогу, і соціальне відомство оплачує їхнє житло.

Згідно з дослідженнями, 34% українських біженців хочуть залишатися в Німеччині до закінчення бойових дій на батьківщині, 26% планують залишитися тут назавжди, 11% ще на кілька років, 2% максимум на рік. Інші ще не вирішили, чи залишаться вони у Німеччині та на який термін.

Рівень освіти у біженців

Зазначається, що рівень освіти в українських біженців у Німеччині значно вищий за середню. Вищу освіту мають 72% опитаних за 50% у середньому по Україні та 33% — у Німеччині.

Незважаючи на дефіцит кадрів у Німеччині, багато біженців зіткнулися з тим, що не можуть знайти роботу.

«Робота є переважно для фахівців, які як мінімум знають німецьку. Щодо робітничих професій, на які особливо високий попит, то тут потрібні переважно чоловіки — водії, будівельники та інші. Українські біженці – це переважно жінки. Але багато хто зможе знайти роботу за спеціальністю пізніше, коли вивчать німецьку та освоїться на місцевому ринку праці», — каже голова Всеукраїнської асоціації агентств з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Ким працюють

А поки що багато українців влаштовуються прислугою, на прибирання, посудомийками, на заводи та ферми із зарплатою близько 1,5-2 тис. євро. Постійно набирають працівників на склади та кур’єрів-водіїв (це можуть бути і жінки з водійськими правами) – зарплата – 2-2,2 тисячі євро.

Хто потрібен

За словами українки Оксани Моргун, яка мешкає в Берліні та працює в місцевій кадровій агенції, у Німеччині дуже потрібні доглядальниці, плиточники, сантехніки, електрики та пакувальники. Також у країни є робота для водіїв, медичних сестер та будівельників.

Раніше повідомлялося, що біженці з України минулого року сплатили до держбюджету Чехії близько восьми мільярдів чеських крон.

 

 

 

Джерело

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше