Гідроенергетик порівняв наслідки від вибуху Каховської ГЕС з глобальною катастрофою

“…Поговорив з батьком, який у мене гідроенергетик, який багато років пропрацював на Дніпрогесі. Він порівняв наслідки від вибуху Каховської ГЕС з глобальною катастрофою, масштаби якої могли б занепасти будь-яку з давніх цивілізацій.

Каховська станція піднімала рівень води на 12 метрів. Її внесок у енергетику був мінімальним. А ось воду вона давала великому регіону.

По-перше, треба сказати, що відновлення станції займе не менше 5-7 років при кращому розкладі та дуже великих інвестиціях. Потім ще кілька років наповнюватиметься водосховище. Тобто так, як було до сьогоднішньої ночі, не буде ще 10 років.

Що це означає? Значить, не буде звичного водопостачання багатьох великих міст. Водозабір йшов із Каховського водосховища, вода піде на 9-12 метрів униз вертикаллю, а значить сотні метрів, а іноді й кілометри по горизонталі. Тобто міста, які стояли на березі Дніпра, виявляться глибоко на суші, зокрема такі великі промислові центри, як Нікополь, Марганець, Дніпрорудний, можливо, і Енергодар з його атомною станцією.

Потрібно буде терміново перебудовувати всю систему водопостачання міст, що склалася за останні 65 років, з моменту закінчення будівництва ГЕС у 1957 році.

Багато міст півдня України (Херсонської та Запорізької областей) живляться водою з каналів, що беруть воду з Каховського водосховища. У них також будуть проблеми з водою. Про Крим я і не говорю, це вже перевірений на практиці факт.

З каналу Дніпро-Кривий Ріг (на схемі #3) частково живиться водою і великий промисловий центр Кривого Рогу. Там також будуть проблеми з водою.

Запоріжжю пощастило. Воду місто бере з водосховища вище за Дніпрогес. А ось все, що нижче за течією, вже у зоні ризику.

Проблема із зрошувальними системами. Список водоносних каналів півдня України, які брали воду у Каховському водосховищі (схема додається):
– Канал Дніпро-Кривий Ріг (на схемі #3)
– Північно-Кримський канал (на схемі #5)
– Каховський канал (на схемі #6)
– Північно-Рогачинська зрошувальна система (окрема схема додається)

Весь південь України, перебуваючи в досить посушливому кліматі, став прогнозовано родючим, завдяки розвиненій мережі зрошувальних каналів, одному з найбільших, а можливо, й найбільшому в Європі. Усі канали харчувалися з Каховського водосховища. Я обвів червоною лінією регіон, на якому це безпосередньо позначиться. Швидко налагодити нову систему подачі води буде дуже непросто та затратно. До того ж, навіть якщо продовжити водозабірні труби до нового витонченого русла Дніпра, то наповнити зрошувальні канали як раніше не вийде. Дніпро без водосховища не таке вже повноводне. Водосховище, яке місцеві жителі називали Каховським морем, накопичувало величезні запаси води, які дозволяли поливати поля на десятки, а то й сотні кілометрів довкола. Таким чином, і промисловість та сільське господарство великого регіону під загрозою.

Вся економіка цих земель більш як півстоліття будувалася, виходячи з наявності великого водосховища. Навіть другий корпус Дніпровської ГЕС, так званий Дніпрогес-2, було збудовано на початку 70-х так, що функціонування його турбін буде під питанням, якщо рівень води у нижній частині станції впаде на пару метрів. А це може статися через вибух Каховської станції.

Мабуть, ядерна бомба навряд чи наробила б стільки економічних негараздів. Тому міжнародне право і надало руйнуванню гідроелектростанцій статус зброї масового знищення”.

Житель Запоріжжя Олександр Кубрак

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше