У Китаї затонув атомний підводний човен: у США показали супутникові знімки

Високопоставлений чиновник з питань оборони США заявив, що новітній, перший у своєму класі, ударний атомний підводний човен Китаю затонув ще під час його будування

Зміст

Про це повідомляє Reuters.

Видання нагадує, що Китай вже має найбільший у світі військово-морський флот із понад 370 кораблями, і він розпочав виробництво нового покоління ядерних підводних човнів.

Високопоставлений чиновник з питань оборони США анонімно розповів, що новий перший у своєму класі китайський ударний атомний підводний човен затонув біля пірсу десь між травнем і червнем 2024 року.

Представник посольства Китаю у Вашингтоні не пояснив інформацію: “Ми не знайомі з ситуацією, про яку ви згадали, і наразі не маємо інформації”.

Чиновник США сказав, що невідомо, що спричинило затоплення човна і чи було на борту в той час ядерне паливо.

“На додаток до очевидних питань щодо стандартів навчання та якості обладнання, інцидент порушує глибші питання про внутрішню підзвітність та нагляд НВАК (Народно-визвольна армія Китаю) за оборонною промисловістю, яка вже давно страждає від корупції”, — сказав чиновник, додавши, що не дивно, що ВМС НВАК намагатимуться приховати затоплення.

У Пентагоні показали супутникові знімки, які підтверджують, що новітній китайський атомний ударний підводний човен затонув біля пірсу під час його будівництва, передає Associated Press.

Супутникові знімки компанії Planet Labs PBC, проаналізовані виданням, показують, що перед інцидентом підводний човен був пришвартований до суднобудівного заводу Шуанлю на річці Янцзи.

На знімку, зробленому 15 червня, видно, що підводний човен повністю або частково занурений під поверхню річки, а навколо нього рятувальне обладнання і крани. Бони оточують його, щоб запобігти витоку нафти або інших речовин з судна.

Натомість супутниковий знімок, зроблений 25 серпня, свідчить про те, що підводний човен стоїть у тому ж самому доці, що й затонуле судно. Неясно, чи це той самий підводний човен.

1

Фото: Planet Labs PBC

  • 21 вересня у Тихому океані біля російського Владивостока РФ та Китай розпочали спільні військові навчання на бойових кораблях.

Читати Еспресо в Telegram

Читати Еспресо в Telegram

Джерело

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше