Reuters: Кількість поставок чипів до РФ з Китаю та Гонконгу зменшилась

Згідно з даними Міністерства торгівлі США, кількість переправлених до Росії через Китай та Гонконг товарів, що підпадають під заборону, в першій половині 2024 року скоротилася на 28%

Зміст

Про це повідомляє Reuters.

Зменшення спостерігається як у постачанні високотехнологічних компонентів, включаючи мікроелектроніку, так і інших товарів, що можуть бути використані Росією на війні проти України.

У період із січня по травень транзитні перевезення через Гонконг товарів категорії ТПВП (товарів високого пріоритету) скоротилися на 28%, тоді як через материковий Китай (за винятком Гонконгу) – на 19%.

США вважають Гонконг і Китай ключовими пунктами для постачання російської армії. Однак, завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів і компаній, що виробляють та постачають цю продукцію, вдалося значно знизити обсяги нелегальних поставок.

“Я думаю, що є певні підстави бути принаймні оптимістичними щодо того, що ми змогли сповільнити частину цієї торгівлі, – заявив представник Міністерства торгівлі США. – Однак Китай все ще залишається нашою проблемою номер один”.

Попри це, дослідження C4ADS, некомерційної організації, що займається питаннями глобальної безпеки, показало, що понад 200 фірм, зареєстрованих у Гонконзі, відправили російським покупцям товарів на суму майже 2 мільярди доларів у період з серпня по грудень 2023 року.

Дані, викладені в майбутньому звіті Фонду “Комітет за свободу в Гонконзі” (CFHK) і проаналізовані агентством Reuters, показують, що в період з серпня по грудень 2023 року через Гонконг було поставлено товарів на суму 750 мільйонів доларів, включаючи високотехнологічні чіпи від Nvidia та французької компанії Vectrawave, а також дешеві чіпи від Texas Instruments і Intel.

“Наше дослідження виявило численні випадки, коли гонконгські компанії сприяли передачі чутливих технологій і товарів, підриваючи міжнародну безпеку і стабільність”, – сказав Семюель Бікетт, юрист і автор звіту CFHK.

Виробники електроніки, згадані в дослідженні, заявляють, що вони припинили постачання продукції до Росії й вимагають від своїх клієнтів дотримуватися всіх чинних законів США.

  • 13 травня міністерка торгівлі США Джина Раймондо під час слухань в американському Конгресі заявила, що Росія змушена  використовувати комерційні чипи у виробництві зброї, оскільки експортні обмеження США успішно діють та сповільнюють воєнну машину Кремля.

Читати Еспресо в Telegram

Читати Еспресо в Telegram

Джерело

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше