Литовська компанія передасть Україні обладнання Вільнюської ТЕЦ-3

Литовська компанія Ignitis Gamyba надасть Україні енергообладнання Вільнюської ТЕЦ-3, яку зупинили у 2015 році. Вартість обладнання становить понад 50 млн євро

Зміст

Про це йдеться у повідомленні на сайті компанії. 

Вказано, що договір про надання гуманітарної допомоги підписали Ignitis Gamyba та оператор системи передачі електроенергії “Хмельницькобленерго”, який за дорученням Кабміну займатиметься розподілом обладнання після отримання. 

З міркувань безпеки компанія не розголошує назву та потужність обладнання, а також електростанції, на які воно буде передано. Втім відомо, що йдеться про понад 300 одиниць обладнання. 

“Ми підписали угоду, яка дозволяє нам збільшити гуманітарну допомогу, що надається компанією постраждалій від війни Україні. Ми не випадково вирішили передати обладнання Вільнюської ТЕЦ-3. Окрім того, що воно буде добре працювати в енергетичній інфраструктурі України, воно також відповідає потребам оператора системи передачі”, – наголосила генеральна директорка Ignitis Gamyba Аста Сунгайліене. 

Вона розповіла, що Вільнюську ТЕЦ-3 зупинили ще у 2015 році, оскільки витрати на її експлуатацію були надто високими, а енергоблоки не мали значного впливу на стабільність електроенергетичної системи. Тоді обладнання станції, яка працювала понад 30 років і мала загальну теплову та електричну потужність майже 1000 МВт, законсервували.

Реакція України

У Міненерго зазначили, що надане обладнання прискорить відновлення енергосистеми України, пошкодженої масованими ударами РФ.

“Литва – не просто партнер, а надійний друг України, який підтримує нас із перших днів повномасштабної російської агресії. Обладнання, яке надається литовськими компаніями, допоможе енергетикам відновити пошкоджену російськими атаками енергетичну інфраструктуру й повернути світло й тепло в домівки тисяч українців. Дякуємо нашим партнерам за цю підтримку”, – прокоментував міністр енергетики України Герман Галущенко.

Довідково. Теплові електростанції (ТЕС) можуть бути двох видів: конденсаційні (відпрацьована пара, пройшовши через турбіну, охолоджується, конденсується і знову надходить до котла) і теплоелектроцентралі (ТЕЦ), в яких відпрацьовану пару потім використовують для опалення. Таким чином ТЕЦ – це об’єкт, який може одночасно виробляти й електроенергію, і тепло. 

  • 11 липня голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький заявив, що за умови відсутності нових атак РФ на енергетичну інфраструктуру у вересні та жовтні в Україні, можливо, не застосовуватимуть графіки стабілізаційних відключень.

Читати Еспресо в Telegram

Читати Еспресо в Telegram

Джерело

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше